Vieren in Herfst en Winter

Het is de tijd van de laatste zondagen van het liturgisch jaar, de Zondagen van de Voleinding, Eeuwigheidszondag. Het is de tijd van Advent, Kerst en Epifanie. Het is ook een tijd van binnen zijn, want buiten kan het nat, stormachtig en koud zijn. Het is een tijd waarin warmte en behaaglijkheid belangrijk worden. Een tijd ook waarin de een afleiding en gezelligheid zoekt en de ander rust en stilte. Het kan een bijzonder drukke tijd zijn, maar net zo goed een tijd van eindeloos lange dagen en nachten.
Hoe het ook is, laat het een tijd van vieren zijn. Niet alleen in de kerk maar ook thuis. Niet alleen op de bekende maar ook op nieuwe manieren. De pagina Vieren in Herfst en Winter biedt vormen, ideeën en suggesties.
Kom regelmatig kijken (want er kan zomaar weer een nieuwe suggestie bij zijn gekomen) en laat je inspireren.

Het kerstverhaal in een afwisseling van songs en bijbellezingen. En onder de sprekende titel ‘Ingewikkeld kind’. Ontstaan rond de Tituskapel in Amsterdam Nieuw-West en geschreven door Roeland Scherff en Paul Koster.
Neem een goede stoel, een drankje en de tijd om het verhaal tot je te nemen.
Lees eerst meer of ga direct naar de webpagina.
Hoe vaak is in de bijna twee jaar van corona wel niet gezegd dat er ‘licht aan het einde van de tunnel’ is. Aanvankelijk leek het daar ook op, maar inmiddels is die tunnel wel heel erg lang geworden… Kom op adem met één van de kernteksten van Advent: ‘De nacht loopt ten einde, de dag nadert al’. De stralende morgenster kondigt de komende dag aan! Neem tijd voor dit beeld, deze belofte, met deze tekst: [download].
Het project voor Advent en Kerst 2021, Het plakboek van Lucas, biedt een mooi vormgegeven Bijbelleesrooster voor alledag, vespers, kleine liturgie voor bij de adventskaarsen, een handreiking voor voorgangers en liturgiecommissies. En een Inspiratie- en ideeënboekje met allerlei tips, suggesties en ideeën om thuis of in kleine kring te vieren. Hier vind je alle informatie.
Advent: de voorbereiding voor het Kerstfeest. Advent: de verwachting van Jezus’ wederkomst, het nieuwe Jeruzalem. Dit zijn de twee aspecten van Advent die het meest bekend zijn. Bij de een kijk je terug, bij de ander vooruit.
Er is ook een derde kant van Advent, en die speelt zich af in het nu. Sta in deze tijd stil bij Advent in drieën. De drievoudige komst van de Heer en bidt het gebed om die derde komst. [Download].
Tijden de Adventsdiensten staan voor in de kerk vier kaarsen, elke zondag brandt er een kaars meer.
Thuis kan je dat ook heel goed doen, het is een mooie manier om ook thuis, en door de week Advent te vieren. Hoe doe je dat? Vier kaarsen wegzetten is niet zo moeilijk, maar hoe maakt je er een echt viermoment van?
We hebben een aantal tips en suggesties op een rij gezet voor Adventskaarsen thuis en die kun je
hier downloaden.
‘Zet een kaars voor je raam vannacht’ zong Rob de Nijs in 1976. Het lied ging over alleen zijn én aan elkaar denken.
Voor deze Adventstijd ook de suggestie om een kaars voor je raam te zetten. Vier zelfs, vier adventskaarsen. Voor je eigen raam aan de straatkant, voor het kerkraam, in je eigen tuin of de tuin van de kerk. Elke week een lichtpunt meer, zichtbaar voor iedereen.
Meer in deze download..
Wordt je geraakt door liedteksten van Willem Barnard? Dan is dit iets voor jou: een middag rond een aantal adventsliederen van Willem Barnard, 2 december a.s. in Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek. Het boeiende is dat precies op deze locatie – toen De Pietersberg – Barnard regelmatig samenkwam met collega-kerklieddichters in aanloop naar het Liedboek van 1973.
Informatie en aanmelden.
‘Mary, did you know’ ontstond eind 20ste eeuw en heeft inmiddels heel wat bekendheid gekregen. Niet het minst door de tekstinhoud: vragen aan Maria over dat wat ze nog niet kon weten, dat wat haar kleine zoontje later zou doen: ‘Mary, did you know, that your baby boy would one day walk on water?, that this sleeping Child you’re holding is the Great I AM’. Sela heeft een Nederlandse vertaling van het lied gemaakt: ‘Maria, had je door’. Zie de website van Sela.
De maand november is de periode waarin velen overledenen in de kerkdienst gedenken.
Soms aan het begin van de maand november (Allerheiligen), soms op de laatste zondag van het liturgisch jaar (Eeuwigheidszondag).

Achtergronden en suggesties zijn te vinden in de Notitie Het gedenken van overleden gemeenteleden.

Bekijk hier de inhoudsopgave.
Bestellen kan HIER.

De laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondag voordat de tijd van Advent en Kerst begint. Het is de zondag van Christus’ koningschap, de zondag van de Eeuwigheid.
Velen gedenken hun overleden geliefden, hun overleden medegemeenteleden. Gebeurt dat niet in de kerkdienst (of kun je er vanwege de corona-omstandigheden niet zijn), dan is hier een gebed: Gebed voor Eeuwigheidszondag [Download].
Sint Maarten: in sommige streken van het land trekken kinderen met lampionnen langs de deuren, zingen een liedje in ruil voor snoep. Kennen al die kinderen het verhaal van Sint Maarten? Is hij net als Sinterklaas een sint van lekkere dingen? Of is er meer en is hij terecht een rolmodel voor een van de Werken van Barmhartigheid? Lees hier het verhaal van Sint Maarten. Om aan kinderen en volwassenen voor te lezen.