Kerst

Beate Heinen, ‘Kribbe en kruis’

alle mensen tot behoud,

looft dan allen deze Ene,

dat hij ons het heil ontvouwt”

Guillaume van der Graft

Kerst

Kerst is de afkorting van kerstmis of kerstfeest.  Het is de vernederlandste vorm van Christus.  De feestdag van Christus’ geboorte werd, naar de misviering waarmee de feestdag begon, kerstmis genoemd. Protestanten wijzigden dat in kerstfeest.

Kerst wordt gevierd vanaf de vierde eeuw. De dag begon met de nachtwake, de vigilie. Het verschijnsel van een eerste en tweede kerstdag is van veel later datum; 26 december was, als feestdag van Stefanus, een vrije dag. Om uitspattingen op deze vrije dag te voorkomen, werd de kerstviering verlengd en kreeg ook de tweede kerstdag zijn kerkdiensten. De vierde Kerstdag, 28 december, is de gedenkdag van de kindermoord te Bethlehem. 1 januari, de achtste kerstdag, gedenkt de kerk vanouds de naamgeving en besnijdenis van Jezus.

Kerst vormt een samenhangend geheel met Advent en Epifanie.

De liturgische kleur van Kerst is wit.

2018: Uitnodiging. Geloof met me mee

Uitnodiging. Geloof met me mee – dat is de invalshoek voor Advent en Kerst 2018. Onderdelen:

• bijbelleesrooster voor thuis
  • kinderlijn (voor de zondagse kerkdiensten het materiaal van Kind op Zondag; voor thuis: een poster)
  • Handreiking voor voorgangers en liturgiecommissies

Uitgebreide informatie, downloads en voorbeelden: zie hier.

2017: Wees niet bang

Wees niet bang – dat was de invalshoek voor Advent en Kerst 2017. Onderdelen:

• kinderlijn
    • voor 12+ jongeren: werkbladen
    • Handreiking voor voorgangers en liturgiecommissies

2016: Maak het mee

Maak het mee – dat was de invalshoek voor Advent en Kerst 2016. Onderdelen:

• bijbelleesrooster voor thuis
    • kinderlijn (voor de zondagse kerkdiensten het materiaal van Kind op Zondag; voor thuis: een adventskalender)
    • voor 12+ jongeren: een catecheselijn

2015: Er is een tijd

Het thema van het project voor Advent, Kerst en Epifanie van 2015 was: Er is een tijd. Onderdelen:

• een Bijbelleesrooster
    • een Adventskalender
    • materiaal voor kinderen (kerkdienst, kindernevendienst, thuis)
    • werkbladen voor jongeren
    • een rooster voor bij het aansteken van de adventskaarsen
    • een nieuw lied van Ria Borkent
    • uitgewerkte vespers voor in de Adventstijd
    • een handleiding voor liturgiecommissies en voorgangers

Achtergronden

• Notitie Rond het Kerstfeest – over Advent, Kerst en Epifanie
  • Documentatiemap Rond het Kerstfeest I – Inhoud: Algemeen | Liturgische kleuren | Leesrooster | Diversen
  • Documentatiemap Rond het Kerstfeest II – Inhoud: Materiaal en suggesties voor kerkdiensten en andere bijeenkomsten

En verder:

• Het Steunpunt Liturgie verzorgt ieder jaar een Bijbelleesrooster voor alle dagen van Advent tot en met begin januari. Daarbij is ook een Advents- en Kerstkalender voor kinderen. Dit Bijbelleesrooster en de Adventskalender sluiten in principe aan bij het Oecumenisch Leesrooster.

Aanvragen: liturgie@gkv.nl