Es ist ein Ros
Sieger Köder: ‘Es is ein Ros entsprungen’

“Advent – een roos gaat bloeien

een lied klinkt op

een lofzang

op het komende licht

Ria Borkent

Advent

Adventus: komst, aankomst, naderingIn het oude Rome werd de officiële, ceremoniële intocht van de keizer adventus genoemd.
Toen de christelijke kerk vanaf de de tweede helft van de vijfde eeuw steeds vaker een periode van voorbereiding op de viering van Kerst ging houden, raakte daarvoor dezelfde term in gebruik. Advent is zo een tijd van verwachting van de naderende koning. God is de Komende en komende is zijn rijk van vrede en gerechtigheid.

De tijd van Advent omvat vier zondagen. Advent vormt een geheel met Kerst en Epifanie. De kleur van Advent is paars.

2021

Van de vier evangelisten is Lucas degene die het meest vertelt over de geboorte van Jezus en de aanloop daar naartoe. Het bezoek van de engel aan Zacharias, het bezoek van Gabriël aan Maria, de ontmoeting tussen Elisabet en Maria, de geboorte van Johannes, de geboorte van Jezus, de toewijding van Jezus in de tempel met daarbij de ontmoeting met Simeon en Hanna.
Lucas heeft zich goed voorbereid, schrijft hij als opening van zijn evangelie. Dat blijkt meteen al uit het vervolg. Hij beschrijft niet alleen, het is bijna alsof hij alles voor zich ziet en dat noteert. Hij schrijft ‘beeldend’ en als je het hoort voorlezen zie je bijna als vanzelf voor je: zes gebeurtenissen, zes scenes, zes ‘schilderijen’.
In de komende Adventstijd worden, aan de hand van het Oecumenisch Leesrooster, deze geschiedenissen gelezen op de zondagen.
Vandaar: Het plakboek van Lucas.

Dat wordt uitgewerkt in deze weekthema’s:

1. Wacht eens… Op de zondag staat de aankondiging van de geboorte van Johannes centraal, Lucas 1,5-25. Wat gaat er gebeuren, wat wordt er in beweging gezet?
  2. Waar kom je vandaan? Opnieuw een engel, opnieuw de aankondiging van een geboorte. Maar wie is de vader? Op zondag wordt Lucas 1,26-38 gelezen.
  3. Voel jij dat ook? Twee aanstaande moeders en twee ongeboren kinderen ontmoeten elkaar. Dat zet de boel in beweging. Op zondag gaat het over Lucas 1,39-35
  4. De toon is gezet! De eerste geboorte. Een gebeurtenis die verstomming opheft en aanzet tot een lied. Op zondag wordt Lucas 1,57-80 gelezen.
  5. Wat neem je mee? Dat is een relevante vraag. Wat neem je mee van Advent, van Kerst? Wat neem jij op in jouw plakboek. Waar blader je regelmatig naar terug? Op zondag worden de woorden van Johannes de evangelist gelezen, Johannes 1,1-18

Het project zal bestaan uit een Bijbelleesrooster voor alledag, een Handreiking voor liturgiecommissies, voorgangers en predikers, vespers voor Advent en een Inspiratie- en ideeënboekje.
Het project is inhoudelijk afgestemd met het adventsmateriaal van Kind op Zondag, deels ook gezamenlijk voorbereid.

Voorbeelden

Bijbelleesrooster voor alledag
Vespers voor Advent
Inspiratie- en ideeënboekje
VOORBEELD
Handreiking voor predikers en liturgiecommissies
INHOUDSOPGAVE
Kaarsenrooster

Prijzen en bestellen
  1. Bijbelleesrooster: € 7,50 (privé) / 17,50 (gemeente of groep)
  2. Inspiratie- en ideeënboekje: € 7,50 (privé) / 17,50 (gemeente of groep)
  3. Vespers voor de weken van Advent: € 17,50
  4. Kleine liturgie voor het aansteken van de adventskaarsen: € 5,00
  5. Handreiking voor voorgangers, predikers en liturgiecommissies: € 17,50
  6. VOLLEDIGE PAKKET: € 60,00

BESTELLEN [klik hier]

Achtergrond en praktijk

• Notitie Rond het Kerstfeest – over Advent, Kerst en Epifanie
  • Documentatiemap Rond het Kerstfeest I – Inhoud: Algemeen | Liturgische kleuren | Leesrooster | Diversen
  • Documentatiemap Rond het Kerstfeest II – Inhoud: Materiaal en suggesties voor kerkdiensten en andere bijeenkomsten

En verder:

Het Steunpunt Liturgie verzorgt ieder jaar een project rond Advent en Kerst. Deze projecten bestaan altijd uit meerdere onderdelen. Deze verschillende onderdelen zijn op elkaar afgestemd maar kunnen ook afzonderlijk worden gebruikt. Het materiaal sluit aan bij het Oecumenisch Leesrooster, en kan gebruikt worden in samenhang met de projecten van Kind op Zondag.

Materiaal van voorgaande jaren:

• 2020: Het beste nieuws. Adventsberichten (bijbelleesrooster, Inspiratie- en ideeënboekje, kaarsenrooster, handleiding, vespers) – [Flyer]
  • 2019: Geef licht! (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster, handleiding, vespers)
  • 2018: Uitnodiging (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster, handleiding, vespers)
  • 2017: Wees niet bang (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster, lied, handleiding, handleiding bij materiaal Kind op Zondag voor 12+, vespers)
  • 2016: Maak het mee! (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster, handleiding, handleiding bij materiaal Kind op Zondag voor 12+, vespers)
  • 2015: Er is een tijd (bijbelleesrooster, kinderlijn inclusief adventskalender, kaarsenrooster, lied, handleiding, werkbladen 12+, vespers)
  • 2014: Verder kijken (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster, lied, handleiding)
  • 2013: Kom tot ons, de wereld wacht (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster
  • 2012: Het mysterie van Christus (bijbelleesrooster, adventskalender, kaarsenrooster)

Aanvragen: liturgie@gkv.nl