Kerst

Beate Heinen, ‘Kribbe en kruis’

alle mensen tot behoud,

looft dan allen deze Ene,

dat hij ons het heil ontvouwt”

Guillaume van der Graft

Kerst

Kerst is de afkorting van kerstmis of kerstfeest.  Het is de vernederlandste vorm van Christus.  De feestdag van Christus’ geboorte werd, naar de misviering waarmee de feestdag begon, kerstmis genoemd. Protestanten wijzigden dat in kerstfeest.

Kerst wordt gevierd vanaf de vierde eeuw. De dag begon met de nachtwake, de vigilie. Het verschijnsel van een eerste en tweede kerstdag is van veel later datum; 26 december was, als feestdag van Stefanus, een vrije dag. Om uitspattingen op deze vrije dag te voorkomen, werd de kerstviering verlengd en kreeg ook de tweede kerstdag zijn kerkdiensten. De vierde Kerstdag, 28 december, is de gedenkdag van de kindermoord te Bethlehem. 1 januari, de achtste kerstdag, gedenkt de kerk vanouds de naamgeving en besnijdenis van Jezus.

Kerst vormt een samenhangend geheel met Advent en Epifanie.

De liturgische kleur van Kerst is wit.

2017: Wees niet bang!

Wees niet bang! – dat wordt de invalshoek voor Advent en Kerst 2017. Wat is er te verwachten:

• bijbelleesrooster voor thuis
    • kinderlijn (voor de zondagse kerkdiensten het materiaal van Kind op Zondag; voor thuis: een adventskalender)
    • materiaal voor 12+ jongeren
    • vespers

2016: Maak het mee

Maak het mee – dat was de invalshoek voor Advent en Kerst 2016. Onderdelen:

• bijbelleesrooster voor thuis
    • voor 12+ jongeren: een catecheselijn
    • vespers

2015: Er is een tijdAdventKerstEfifanie 2015 bijbelleesrooster Omslag jpg

Het thema van het project voor Advent, Kerst en Epifanie van 2015 was: Er is een tijd

Het project bestaat uit:een bijbelleesrooster

• een Adventskalender
    • materiaal voor kinderen (kerkdienst, kindernevendienst, thuis)
    • werkbladen voor jongeren
    • een rooster voor bij het aansteken van de adventskaarsen
    • een nieuw lied van Ria Borkent
    • uitgewerkte vespers voor in de Adventstijd
    • een handleiding voor liturgiecommissies en voorgangers

Het geheel sluit aan bij het Oecumenisch Leesrooster en het Adventsproject van Kind op Zondag. Het materiaal is vanaf half oktober beschikbaar. Informatie en bestellen: liturgie@gkv.nl.

Uitgebreide informatie is te vinden op de pagina van Advent

Achtergronden

• Notitie Rond het Kerstfeest – over Advent, Kerst en Epifanie
    • Documentatiemap Rond het Kerstfeest I – Inhoud: Algemeen | Liturgische kleuren | Leesrooster | Diversen
    • Documentatiemap Rond het Kerstfeest II – Inhoud: Materiaal en suggesties voor kerkdiensten en andere bijeenkomsten

En verder:

• Het Steunpunt Liturgie verzorgt ieder jaar een Bijbelleesrooster voor alle dagen van Advent tot en met begin januari. Daarbij is ook een Advents- en Kerstkalender voor kinderen. Dit Bijbelleesrooster en de Adventskalender sluiten in principe aan bij het Oecumenisch Leesrooster.

Aanvragen: liturgie@gkv.nl