Advent

Es ist ein Ros

Sieger Köder: ‘Es is ein Ros entsprungen’

“Advent – een roos gaat bloeien

een lied klinkt op

een lofzang

op het komende licht

Ria Borkent

Advent

Adventus: komst, aankomst, naderingIn het oude Rome werd de officiële, ceremoniële intocht van de keizer adventus genoemd.
Toen de christelijke kerk vanaf de de tweede helft van de vijfde eeuw steeds vaker een periode van voorbereiding op de viering van Kerst ging houden, raakte daarvoor dezelfde term in gebruik. Advent is zo een tijd van verwachting van de naderende koning. God is de Komende en komende is zijn rijk van vrede en gerechtigheid.

De tijd van Advent omvat vier zondagen. Advent vormt een geheel met Kerst en Epifanie. De kleur van Advent is paars.

2017: Wees niet bang!

Wees niet bang! is de invalshoek voor Advent en Kerst 2017.

‘Wees niet bang’ – ‘Vrees niet’ is in de Bijbel regelmatig te horen. Onder andere in de aanloop naar de geboorte van Jezus. Maar niet alleen daar.

‘Wees niet bang!’ is een uitspraak die aan de ene kan de ontzagwekkende heiligheid van God toont en aan de andere kant zijn verlossende nabijheid.

Wees niet bang! is een prachtige invalshoek voor de tijd van Advent. Juist in een tijd van verwachten kan de confrontatie met harde werkelijkheid zich voortdurend opdringen. Juist dan klinkt de bevrijdende boodschap: Wees niet bang!

Het project sluit aan bij het Luthers Leesrooster. De heilsprofetieën uit Jesaja die op de Adventszondagen gelezen worden, worden in het bijbelleesrooster voor de weekdagen gecombineerd met oudtestamentische verhalen: de oorsprong van de angst (Adam en Eva), hoe mensen omgaan met angst, onzekerheid én vertrouwen (Abraham), en hoe mensen omgaan met angst én (over)moed (Gideon). En natuurlijk de mensen rondom het Kerstverhaal, hun angst, onzekerheid, vertrouwen en moed (Zacharias, Elisabeth, Maria, Jozef, de herders, de magiërs, Herodes).

Het project bestaat uit:

• Bijbelleesrooster voor thuis [voorbeeld]
  • Werkbladen voor kinderen [voorbeeld]
  • Werkbladen voor jongeren [voorbeeld]
  • Handreiking voor voorgangers en liturgiecommissies [zie hier]
  • Een nieuw lied (tekst: Ria Borkent) [voorbeeld]
  • Opzet voor het aansteken van de adventskaarsen [voorbeeld]
  • Vespers voor de Adventstijd
  • Download hier een korte beampresentatie

Prijzen

• Bijbelleesrooster: voor persoonlijk gebruik € 3,- / voor gemeente of groep € 15,-
  • Werkbladen voor kinderen: voor persoonlijk gebruik € 5,- / voor gemeente of groep € 15,-
  • Werkbladen voor 12+ jongeren: voor persoonlijk gebruik € 5,- / voor gemeente of groep € 15,-
  • Aan het overige materiaal zijn geen kosten verbonden.

Achtergrond en praktijk

• Notitie Rond het Kerstfeest – over Advent, Kerst en Epifanie
    • Documentatiemap Rond het Kerstfeest I – Inhoud: Algemeen | Liturgische kleuren | Leesrooster | Diversen
    • Documentatiemap Rond het Kerstfeest II – Inhoud: Materiaal en suggesties voor kerkdiensten en andere bijeenkomsten