Liturgisch jaar

Verklarende plaat van het kerkelijk jaar (Dom Gaspar Lefebvre o.s.b. (Brugge 1951). In de vier hoeken zijn de symbolen van de vier evangelisten te zien. Het cirkelschema toont het liturgisch jaar. De periode rond Kerst wordt aangeduid met 'Mysterie van de Menswording', de tijd rond Pasen met 'Mysterie van de Verlossing'. In het centrum is het Lam dat overwon afgebeeld. Deze plaat maakt deel uit van de collectie van Museum Catharijneconvent te Utrecht.

In de vier hoeken zijn de symbolen van de vier evangelisten te zien. Het cirkelschema toont het liturgisch jaar. De periode rond Kerst wordt aangeduid met ‘Mysterie van de Menswording’, de tijd rond Pasen met ‘Mysterie van de Verlossing’. In het centrum is het Lam dat overwon afgebeeld.

Liturgisch (of kerkelijk) jaar: de indeling van het jaar, met de grote kerkelijke feesten als kernen (Kerstkring en Paaskring). Het kerkelijk (of liturgisch) jaar loopt niet gelijk op met het kalenderjaar, maar begint met de eerste Adventszondag (eind november, begin december) en eindigt op de laatste zondag voor Advent.

Het kerkelijk jaar is ontstaan vanuit de gedachtenis van de grote daden Gods in Christus. De structuur van het kerkelijk jaar wordt dan ook bepaald door de grote kerkelijke feesten: Kerst en Pasen. Aan deze beide feesten gaat een tijd van voorbereiding vooraf; bij Kerst is dat Advent, bij Pasen de Veertigdagentijd. Ná de feesten volgt een tijd van verwerking en doorwerking: de Epifanieëntijd bij Kerst en de Vijftigdagentijd bij Pasen. Pinksteren vormt de afsluiting van de Vijftigdagentijd. Ná Pinksteren volgt dan de zogenaamde Drie-eenheidszondag ofwel Trinitatis. Daarna volgen de zomer- en herfsttijd. Vanouds is de herfsttijd de tijd waarin de blik gericht is op de laatste dingen. Het slot van het kerkelijk jaar, eind november, is vervolgens gewijd aan het Koninkrijk Gods en de wederkomst.

In schema:

De indeling van het liturgisch jaar

Het inhoudelijk verloop wordt duidelijker als het liturgische jaar in een cirkel wordt gezet:

liturgisch-jaar-schema-cirkel-def

De gang van het Liturgisch Jaar

2017-2018: overzicht

Hier kan een
overzicht van 2017-2018 worden gedownload. Ook de speciale themazondagen en -weken (zoals de vredesweek, week van gebed etc.) zijn hierin te vinden.

2016-2017: overzicht

Hier kan een overzicht van 2016-2017liturgisch jaar 2016-17 overzicht worden gedownload. Daarin zijn ook speciale themazondagen en -weken – zoals de vredeswee, de week van gebed e.a. –  opgenomen.

Achtergrond en Praktijk

• Notitie Het kerkelijk jaar
  • Notitie Rond het Kerstfeest
  • Notitie Rond het Paasfeest (1): Veertigdagentijd en Pasen
  • Notitie Rond het Paasfeest 2): Paastijd incl. Hemelvaart en Pinksteren
  • Notitie Het gedenken van overleden gemeenteleden
  • Documentatiemap Het kerkelijk jaar
  • Documentatiemap Rond het Kersfeest (diverse delen)
  • Documentatiemap Rond het Paasfeest diverse delen)
  • Documentatiemap Vasten in de Veertigdagntijd
  • Documentatiemap Hemelvaart en Pinksteren

Projecten rond het liturgisch jaar:

• Het Steunpunt Liturgie verzorgt ieder jaar een Bijbelleesrooster voor de tijd van Advent en Kerst, en de Veertigdagen en Pasen. Bij dat leesrooster zit doorgaans een kalender (voor kinderen), een vaak ook andere extra’s. Zie voor meer informatie de pagina’s van Advent en de Veertigdagentijd.

Liederen:

Aanvragen van Notities, Documentatiemappen en ander materiaal: liturgie@gkv.nl